Nepál

02.05.2021

Delikátní káva z Nepálu 

rustikálně divoká hořkost s pikantní kořenitou kyselinkou

Nepál je velmi bohatý na výškové variace. Jeho nadmořská výška se pohybuje od 60 do 8848 metrů ( Mt. Everest), což je nejvyšší vrchol na světě. Nepál se nachází mezi 80 až 88 východní šířky a 26 ° až 30 ° severní délky. V zemi převládá velké množství agro klimatických míst a různých topografických podmínek. Díky tomu je možné v zemi vyrábět velké množství zemědělských produktů. Kromě toho se vysoká nadmořská výška Nepálu odráží v dobré kvalitě, chuti a vůni, pokud jde o produkci kávy. Nepál pěstuje kávu v jedné z nejvyšších výšek na světě mimo hlavní pás obvyklý pro produkci kávy. Veškerá produkce kávy v Nepálu se pohybuje nad 1 000 metrů nad mořem, což z ní dělá jedinečnou specialitu na světě.

Kávové plantáže jsou v Nepálu stále novým dobrodružstvím. V roce 1938 poustevník Hira Giri přinesl z Barmy semínka kávy a poprvé zasadil v Aapchauru v okrese Gulmi v Nepálu. Plodina zůstala nepovšimnuta jako kuriozní plodina až do sedmdesátých let a až po roce 1976 našeho letopočtu byla káva kategorizována jako hlavní potenciální tržní plodina.  

Kvůli teplotám pod bodem mrazu v himálajském pásu káva zraje pomaleji, což má za následek, že kávovníky vytahují více živin z bohaté himálajské úrodné půdy a dále zvyšuje kvalitu zrnkové kávy, výraznější tvrdost zrnek, lepší chuť. Naše káva pochází ze zrnek pěstitele kávy z oblasti Nuwakot, farma T. K. Alipur. Na farmě se snaží vytvářet vysoce kvalitní, ekologicky pěstovanou a ekologicky udržitelnou zelenou kávu, obvykle zpracovanou polopranou metodou variet Typica, Pacamara a Bourbon. Nejlepší třešinky jsou jednotlivě sbírány ručně, oddělují a vyřazují se nezralé a přezrálé. Rotace vychystávání probíhá každých osm až deset dní a vybírají se pouze nejzralejší plody. V poslední fázi před balením do žoků je nutné ještě zajistit třídění na ta nejkvalitnější  zrna očima a rukama. Ruční třídění provádějí lidé na plantážích, většinou manželky zemědělců z farmy a dotváří tak s nasazením plné koncentrace finální tečku pro nejlepší požitek z nepálské kávy.  

A teď už jen objednejte zrnka a brzy si vychutnáte výjimečný chuťový zážitek :-) .


Click here to edit...