Paraquay - káva měsíce
Věděli jste, že historie kávy Paraguay začíná již v 19. století? I přes různé nepřízně se pěstování kávy pomalu rozšiřovalo až do 80. let 20. století. Následně však země ztratila více než 90 % sklizňové plochy a také objem vyvážené kávy. Dnes se podíl opět zvyšuje, ale také máte možnost ochutnat z realtivně malé oblasti to nejlepší, co země poskytuje.
Paraguay nemá mnoho vysokých hor a oblastí pro ideální podmínky k produkci kávy – ve skutečnosti jsou nejvyšší body v zemi kolem 850 metrů. Vzhledem k tomu, že půdní podmínky v Paraguayi jsou velmi podobné Brazílii, (odkud pochází většina původních sazenic) dá se předpokládat, že kávy z této země budou druhově podobné.
V současné době produkce paraguayské kávy produkuje méně než 0,1 % celosvětové produkce kávy. Najdete tam převážně odrůdy Arabica a káva má vyváženou kyselost a čokoládovou až oříškovou chuť. Navzdory tomu, že země není kávou příliš známá, spousta kávových nadšenců ví, že Paraguayci znovu rozdmýchávají svou lásku ke kávě.
Jak připravit originální paraguayskou kávu - tip pro vás
Batir
Jedná se o jeden z nejběžnějších způsobů přípravy kávy v Paraguayi. Tato metoda je velmi jednoduchá a není nic složitého na přípravě. Navíc si šálek kávy připravíte za méně než 5 minut. Takže tento recept může být tou nejlepší volbou pro někoho, kdo miluje věci dělané jednoduchým způsobem.
Budete potřebovat:
- káva Paraguay
- Cukr
- Kakao (pokud dáváte přednost typu Mocha)
- Voda
- Připravte si svůj oblíbený šálek kávy (dvojité espresso, french press nebo moka, atd.)
- Přidejte jednu lžíci třtinového cukru (nebo více, pokud máte rádi kávu sladkou, třeba výrazné muscovado) a jednu lžíci dobrého kakaa
- A "Batir" (míchejte), dokud v šálku nezpění
- Připravte horkou vodu na prodloužení
- Přidejte vodu do kávy, která čeká v šálku
- Přidejte špetku skořice (pokud ji máte rádi)
- Lehce zakápněte mlékem
- Promíchejte a užívejte si!
Paraguayskou kávu si nově můžete vyzkoušet za výhodnou cenu ve větším balení.